Hører ikke ordentlig til

Hun orket rett og slett ikke mer. Hun var møkka lei av å måtte ordne med tolk hele tiden. Nå har hun hoppet av de hørendes verden – i alle fall for en stund.

Det ble mye avislesing på Hilde Haualand i lunsjpausene. – Som døv blir du ikke en naturlig del av miljøet på jobben.

I sommer møtte hun veggen. Og ble sykmeldt. Nå jobber hun som journalist i Døves Media.
– Inkludering og integrering er et edelt mål. Men alle skal ikke integreres – hele tiden. Ingen snakker om hvor mye det koster av menneskelige ressurser – spesielt hos den som skal integreres. Du kan ikke gå vekk fra inkludering som ideal. Samtidig kan du ikke av den grunn tilsidesette retten til å være annerledes sammen med folk som er lik en selv – behovet for å jobbe sammen med sine egne.

Hun snakker som en foss

– Jeg snakker visst enda fortere på tegnspråk, sier hun og ler.
Jeg ser spørrende på tolken, som sitter stille ved siden av meg og oversetter det jeg sier til tegnspråk. Hun nikker ivrig. Det er tydeligvis en krevende jobb å være tolk for Hilde.

Alt blir så formelt

– Tolk er helt nødvendig for å få ting til å gå rundt, men det ble så klamt. Det er ikke alltid man kan planlegge enhver samtale lang tid i forveien. Jeg ble rett og slett syk av alltid å måtte forholde meg til det. Så ble vikariatet som journalist i Døves Media utlyst, og jeg tenkte: – Jeg må ha en pause. Jeg må fungere helt normalt som menneske i en vanlig hverdag.
Hun fikk jobben – på en uvanlig arbeidsplass. Nå er alt så mye enklere.
På en arbeidsplass med bare hørende er det vanskelig å slenge en kommentar i forbifarten. Det blir mer formelt alt sammen. Jeg vet jo at det ikke er så spennende alt som sies rundt lunsjbordet, men det er en del av det å være på en jobb at man kan småsnakke med de andre om løst og fast.

Vedtatt politikk

At funksjonshemmede i størst mulig grad skal integreres og fungere normalt er vedtatt politikk i Norge. Døve er like opptatt av retten til å være annerledes.
– Det er en viktig debatt i vårt miljø. Vi snakker om å integrere grupper. Det nytter ikke å plassere én døv i et hørende miljø. Døve kan bare kommunisere skikkelig med folk som kan tegnspråk fullt ut. Ellers blir det bare overfladisk kommunikasjon. Det blir som å være i utlandet og permanent ikke forstå bedre hva folk sier.

Les hele intervjuet i Velferd 6-2007

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler