Fru Sæther

FIKK STØTTE FRA NAV: Lise Sæther overvant skepsis i Nav da hun sa hun ville bli profesjonell forteller og trengte støtte til utdanning: – De steila. Vet du hvor få som kan leve av noe sånt, sa de. Ja, og jeg skal bli en av dem, insisterte jeg. Kjør på, sa Nav.

FIKK STØTTE FRA NAV: Lise Sæther overvant skepsis i Nav da hun sa hun ville bli profesjonell forteller og trengte støtte til utdanning: – De steila. Vet du hvor få som kan leve av noe sånt, sa de. Ja, og jeg skal bli en av dem, insisterte jeg. Kjør på, sa Nav. Foto: Siv Nærø ©Siv Nærø

Etter 35 år som hyperaktiv bondekjerring, satt Lise Sæther og stirret i veggen et halvt år på psykiatrisk sykehus. Så ble hun profesjonell forteller. – En må ta tak i eget liv. Er du en sau, kommer ulven.

Én ting er i alle fall helt sikkert. Ingen kan beskylde Lise Sæther for å gå i flokk, verken med sauer eller mennesker. Derfor vet alle i Sørum kommune hvem hun er. Og mange andre også.

Det handler om å ta kontroll over eget liv, tørre å gå nye veier, sier hun enkelt. Hun sitter ved et kjøkkenbord som ser ut som om en skoleklasse har forlatt det uten å rydde opp etter seg. Et titalls påbegynte pålegg, en kjekspakke, brukte kopper, en karaffel med kald mynte-te, papirer, aviser.

Dette bordet er en magnet som trekker til seg alt, sukker hun.

Med den hvite capsen på hodet, røde og orange flagrende skjerf og skjorteflak, 1,80 meter kropp og med en stemme som bærer til naboen over jordet, er Lise definitivt ingen sau. Derfor kom heller ikke ulven. Eller kanskje det er riktigere å si at den forsøkte, men ikke lyktes. Det er en historie verdt en forestilling. Og det er den også blitt.

Lise har skapt fortellerforestillingen «Fra jord til ord» om sin personlige reise fra sammenbruddet som alenemor til fem, i evig kamp for å få den biodynamiske gården til å gå rundt, gjennom psykiatri og Nav og spirituelle selvutviklingsgrupper, til en nærmest total vekkelse på Fortellerfestivalen i Oslo for åtte år siden. Da skjønte hun med hver trevl i kroppen at det var forteller hun ville bli. Om hvordan hun glatt overbeviste Nav om støtte til fortellerutdanning, selv om yrket ikke fantes i databasen over yrker og utdanninger. Om pågangsmot, stayerevne og beinhard jobbing.

Resultatet ble en forestilling som hun har vist for helsevesenet, psykiatrien og andre, som trenger en vitamininnsprøyting utover det vanlige, av inspirasjon og tro på at det går an å reise seg. Og folk ler så de gråter. I vår var hun invitert til å vise forestillingen på åpningen av årets Fortellerfestival i hovedstaden. Ringen var sluttet.

Les hele portrettintervjuet med Lise Sæther i magasinet Velferd 5-2013. Elektronisk oppgave kan kjøpes her.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler