Drømmefangeren

PRISBELØNT ENTREPRENØR: – En sosial entreprenør er en person som ved enhver anledning føler seg ansvarlig for det som ikke fungerer i samfunnet og som gjør noe med det, sier Ingeborg Omdal Lykseth. Hun er prisbelønt for å hjelpe unge med å finne fremtidsdrømmen.

PRISBELØNT ENTREPRENØR: – En sosial entreprenør er en person som ved enhver anledning føler seg ansvarlig for det som ikke fungerer i samfunnet og som gjør noe med det, sier Ingeborg Omdal Lykseth. Hun er prisbelønt for å hjelpe unge med å finne fremtidsdrømmen. Foto: Werner Juvik ©Werner Juvik

Da kua hennes datt i brønnen da hun var barn, prøvde hun å redde den. Å hjelpe de som faller utenfor, har vært retningen på livet til Ingeborg Omdal Lykseth siden da.

SOSIAL ENTREPRENØR INGEBORG Omdal Lykseth har funnet én oppskrift på hvordan ungdom som dropper ut av skole og jobb, blir fulle av selvtillit og kommer på rett spor. Hvert år hjelpes rundt 300 ungdommer i landet, gjennom treningen «Frog Online Identity». Metoden vant en nasjonal konkurranse i Spania tidligere i år som beste sosiale entreprenørskap innen utdanning og teknologi. Prisen var 20.000 euro. 

– Det handler om å se folk der de ikke ser seg selv, sier Ingeborg.

NESTEN INGEN HAR fremtidsdrømmer når de kommer til kontoret hennes Lyk-z & døtre i Skien. Det er jo ingen vits å drømme når livet er dritt og ingenting funker.

– På Frog-kurset skaper vi en frihet til å drømme som de ikke har fra før, sier Ingeborg. 

Allerede etter en dag eller to, kommer drømmene. Da sitter det framtidige rakettforskere, sykepleiere og rørleggere i rommet. Og etter 25 arbeidsdager og 42 øvelser over syv uker, er resultatene svært gode: 95 prosent opplever en stor endring.

– Å bringe balanse til et annet menneske gir en storslagen gevinst. 11,6 millioner kroner per hode spares i et livsløp for én person som kommer på rett kjøl, sier Ingeborg.

INGEBORG SIER HUN er besatt av forskning på hjernen, for med hjernen kan vi forandre alt.

Den metodiske treningen hun har utviklet, baserer seg på forskningen til Benjamin Libet om hvordan hjernen fungerer og tar avgjørelser, hvordan vi gjenkjenner oss i andre, på godt og vondt. Dette kombinerer hun med kommunikasjonsteorier fra film- og regifag.

– Vi bruker ikke terapi, men treningen har terapeutisk effekt, sier hun.

Les hele intervjuet med Ingeborg Omdal Lykseth i Velferd nr. 6-2015. Klikk her for elektronisk utgave.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler